Voeding en bewegen: op welke focus je het meest?

Vandaag willen wij het met jullie hebben over lichamelijke beweging en sport. De goede voornemens, of ze 1 januari of op een andere dag starten, houden voor de meeste mensen vaak in meer te gaan sporten en/of op de voeding te gaan letten. Maar welk doel heb je nu eigenlijk voor jezelf gesteld? Afhankelijk van het doel wat je wil behalen is zowel de voeding als de lichaamsbeweging in de vorm van sporten belangrijk. Wil je bijvoorbeeld kilo’s kwijt dan zal je toch echt je voedingspatroon moeten veranderen. Kilo’s raak je kwijt door een negatief energiebalans (voedingsinname minder ten opzichte van de behoefte). Door je voeding aan te passen kan je ervoor zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt per dag, waardoor er een negatief verschil ontstaat. Sport kan je energiebehoefte vergroten, maar zonder het veranderen van je voedingspatroon zal je minder bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld nu meerdere keren per week gaat sporten, maar nog wel ongezond eet zal er weinig gebeuren in je lichaamsgewicht. Wil je niet perse kilo’s kwijt maar wil je spiermassa of conditie opbouwen wordt sport een belangrijkere factor, maar is de voeding belangrijk voor het spierherstel en je uithoudingsvermogen. Zorg dus dat je beide factoren gebruikt, maar in de goede verhoudingen. De diëtist kan je hierbij helpen.

Hallo daar!