Internationale Anti Dieet Dag (IADD)

Sinds 1992 worden ieder jaar op 6 mei alle slachtoffers herdacht die als gevolg van eetstoornissen, operatieve ingrepen en ongezond gebruik van medische hulpmiddelen zijn overleden. Deze dag is ingevoerd als reactie op een zelfmoord van een 15-jarig meisje met maat 42. Zij kon niet meer tegen het gevoel van dik zijn en beëindigde haar leven.

Op de IADD wordt er extra aandacht gevraagd om minder aan het dieten te denken en meer aan lekker en gezond eten en met plezier te bewegen. Hiermee is het dus geen vrijbrief om maar alles in je mond te stoppen wat je ziet, maar gewoon bewust en met plezier te leven!

Ondanks dat de anti-dieetdag al 17 jaar bestaat is het een onderwerp die vandaag de dag nog steeds enorm belangrijk is. Als dietist gebruik je soms nog een dieet om op korte termijn een doel te bereiken. Echter is het natuurlijk heel belangrijk om op lange termijn te blijven denken. Het aanleren van een gezond en bewust eetpatroon voelt misschien als een lang proces, maar heeft op lange termijn vaak meer effect dan een (tijdelijk) streng dieet.

Denk bijvoorbeeld aan detoxen. Het voelt voor jou en je lichaam misschien goed om een aantal dagen/weken alleen sapjes te drinken, maar je lichaam is gemaakt om zelf te detoxen. Alle afbraakproducten worden uitgescheiden en alles wat het lichaam nodig heeft wordt opgenomen (mits er geen medische uitzondering is uiteraard). Het gevolg van een detox is dat u gerust een aantal kilo’s verloren bent, maar die zullen er weer bijkomen zodra u weer normaal gaat eten.

Daarnaast bestaan er natuurlijk nog veel meer dieten. Het belangrijkste blijft het balans tussen uw energiebehoefte en uw energie-inname. Als deze in balans zijn zal het gewicht niet toenemen en niet afnemen. Het is niet erg om te genieten van het leven. Het is niet erg om een aantal ons aan te komen. Maar het jojo-en met een aantal kilo’s is veel lastiger. Hoe meer het gewicht wisselt door de jaren heen. Oftewel, hoe vaker u aan het afvallen en aankomen bent. Hoe moeilijker het wordt om datzelfde gewicht er weer af te krijgen.

De internationale anti-dieetdag is dus eigenlijk net als alle andere dagen, maar met onze gedachten naar slachtoffers van het strenge dieten door een negatief zelfbeeld.

Notitie voor deze week: Hou je hoofd omhoog en je doel voor ogen, dan is de tijd die je nodig hebt niet belangrijk!