Zoetstoffen

Zoetstoffen: een onderwerp waar wij op de praktijk veel vragen over krijgen.

De zoetstoffen hebben een E-nummer gekregen na een lang traject bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Ja, juist omdat ze dit nummer hebben zeggen wij dus dat het niet schadelijk is. Neem nou bijvoorbeeld Aspartaam (E951). Het is 200 keer zoeter dan suiker maar bevat nauwelijks calorieën. Voedselproducenten voegen daarom maar al te graag zoetstof toe aan hun product in plaats van suiker, zodat het totaal aantal calorieën van het product lager blijft dan bij gebruik van suiker/siropen.

Wanneer een frisdrank light genoemd wordt mag je er vanuit gaan dat er helemaal geen calorieën meer in zitten, doordat het suiker in de ‘normale’ frisdrank volledig vervangen is door zoetstoffen. Is er sprake van de wens naar gewichtsverlies is dit dus een mooie vervanging, maar is het ook veilig?

Je zal gerust een hoop artikelen lezen op het internet dat het gebruik van bijvoorbeeld Aspartaam hartstikke gevaarlijk is. Echter, verdiep je je echt in de onderzoeken, zoals Martijn Katan (hoogleraar Voedingsleer), kom je al gauw tot de conclusie dat het pas schadelijk is als je de zoetstoffen in grote getale binnenkrijgt.

Moraal van het verhaal? Staar je niet blind op al het nepnieuws op het internet, maar blijf kritisch. Raden wij nu frisdrank light en het volledig vervangen van suiker door zoetstoffen aan? Nee, de voorkeur zal te allen tijde naar water, thee en eventueel koffie gaan. Maar wil je dan toch een keertje een frisje? Dan schaadt dit echt jouw gezondheid niet en mag je gerust een glas light frisdrank drinken.